Menu

MINI GITARIJADA U SMEDEREVSKOJ TVRĐAVI

Posle prošlogodišnjeg nastupa na zaječarskom gradskom trgu na uvodnoj večeri 51. Gitarijade, Patrias će i ove godine imati čast da nastupi pod zastavom jedne od najstarijih rok manifestacija na Balkanu i šire, kao specijalni gost na Mini gitarijadi koju će u petak, 08. juna 2018. godine, od 20:00 časova u Smederevskoj tvrđavi zajednički organizovati smederevski Centar za kulturu i Gitarijada, kao promociju 52. Gitarijade koja će od 28. do 30. juna biti održana u Zaječaru.

,,IMPERATOR,, JE OBJAVLJEN

Drugi album Patriasa pod nazivom "Imperator" objavila je renomirana srpska izdavačka kuća One Records 06. aprila 2018. godine. CD sadrži 10 pesama:

1. Imperator
2. Ukradena duga
3. Noć i dan
4. Sam
5. Psalm
6. Poštenja nema više
7. Stvorenja noći
8. Odlazi
9. Instrumetal

Bonus:
Zrno večnosti

Album se može naručiti direktno od izdavača na link:
http://www.onerecords.rs/sr/izdanja/cd/patrias-imperator-detail

Spotove za pesme Imperator, Poštenja nema više i Zrno večnosti možete pogledati na Patrias YouTube kanalu:
https://www.youtube.com/channel/UCv4dIguDDKYdxT42lqvn17ACHILL OUT - PRVA STANICA U 2018.

Patrias će prvi nastup u 2018. godini imati na zajedničkom koncertu sa smederevskim autorskim bendom Upitaj prah u Kostolcu, u organizaciji poznatog kluba "Chill out", u petak, 05. januara, od 22:00 časova.

,,IMPERATOR,, NAJAVLJUJE ISTOIMENI ALBUM

Patrias je objavio novi spot, ovoga puta za naslovnu pesmu drugog albuma koji će biti izdat 2018. godine. Video je snimljen u Arheološkom parku Viminacium i Smederevskoj tvrđavi, a korišćene su i scene iz predstave "Touch of Roman Empire" Umetničke kolonije Talija iz Beograda. Za snimanje je bio zadužen Rok Pokret, a za montažu Aleksandar Marinković - Japa. 

Patrias - bend DJ Reda sa Metal Messiah Radija za 2017.

Američka internet radio stanica Metal Messiah Radio, koja ima DJ-eve širom sveta, a koji od prvih dana podržavaju Patrias, stanica je na kojoj su pesme benda najviše puta puštane, što u redovnim što u specijalnim emisijama. Ovih dana, smederevski sastav je dobio počast da ga DJ Stiv Red odabere za bend koji će promovisati u 2017. godini. MMR svakako nije MTV, ali je ovo bitno priznanje Patriasu za dosadašnji rad, budući da je Stiv veliki poznavac muzike koji svakodnevno prati rad velikog broja bendova iz čitavog sveta. Priča dobija na težini kada se uzme u obzir da Stiv dolazi iz Engleske, kolevke hevi metala.
 

Završena je zapadna turneja

Petodnevna novembarska mini-turneja je završena. Prvi nastupi preko granice, četiri u Italiji i jedan u Hrvatskoj, su veliki korak napred za Patrias, naročito ako se ima u vidu da srpski bendovi retko imaju priliku da nastupaju na Apeninskom poluostrvu. U organizaciji bratskog benda Overcrown, iz oblasti Trevizo, nastupi su održani u rok-klubovima u Trevizu (Jackie's pub), Portogruaru (Re di Denari), Pederobi (Old saloon) i Veroni (Il blocco music hall), uz podršku bendova Impresa delle Ombre, Afterlife Symphony, Enygma i Monarca. Odziv publike je bio više nego zadovoljavajući, s obzirom da se radi o mladim autorskim bendovima. Zanimljivo je da je Patrias, i pored pripremljenih engleskih verzija, svoje pesme izvodio na srpskom jeziku i da su reakcije publike bile neočekivano dobre. Za kraj turneje, hrvatski promoter Hammer and tongs organizovao je zajednički nastup osiječke Kymere i Patriasa u rok klubu King u Đakovu kod Osijeka, gde je bila sjajna atmosfera i poseta iako je bio ponedeljak. Momcima iz Patriasa je posebno draga činjenica da su prvi srpski metal bend koji je nastupio u tom klubu, kao i u klubovima u Trevizu i Veroni. Tehničku podršku bendu na ovoj turneji pružio je Zoran Nestorović - Valderama, vlasnik izdavačke kuće One records.

NELE - NOVI BUBNJAR BENDA

Ponekad čovek mora da uradi nešto protiv svojih osećanja. Jedan od osnivača i bubnjar benda, Nenad Šone Đorđević, zbog rešavanja najvažnijih egzistencijalnih pitanja, bio je prinuđen da se povuče iz rada benda posle tri predivne godine zajedničkog rada. Novi bubnjar grupe je Nenad Nele Jovanović, mladi i veoma talentovani muzičar iz Smedereva. Zahvaljujući njegovom pristupanju bendu, Patrias će biti u mogućnosti da ispuni sve ugovorene obaveze.

OBJAVLJEN SPOT ZA ,,POŠTENJA NEMA VIŠE,,

Patrias je 18.07. objavio spot za pesmu "Poštenja nema više". Tekst je napisao Petar Golušin, pesnik iz Kikinde, a muziku gitarista benda, Darije Dejanović. Audio i video snimljeni su u studiju "Paradox" u Smederevu, a snimatelj i producent bio je Srđan Branković. Bend nastavlja rad na drugom albumu, a objavljeni spot je drugi singl koji ga najavljuje.


PATRIAS - PSALM, PRVI SINGL U NOVOJ POSTAVI

Posle popune iznenada upražnjenog mesta pevača, Patrias je nastavio rad na završetku drugog albuma u studiju "Paradox" u Smederevu, sa snimateljem i producentom Srđanom Brankovićem. Paralelno sa miksovanjem pesama, snimaju se novi vokali, a bend je odlučio da tokom prvomajskih prazničnih dana pusti u javnost prvu pesmu koju peva Saša Đorđević - Edi, ranije samo basista, a sada i vokal u postavi grupe. Jednostavni video sa prepoznatljivim grbom benda objavljen je na YouTube i društvenim mrežama, kao najava onoga što će moći da se čuje na albumu "Imperator".

 

 

KOMPLETIRANA POSTAVA BENDA

Posle nedavnog odlaska pevača Nemanje Plazinića iz Patriasa, preostali članovi benda doneli su odluku da upražnjeno mesto zauzme basista, Saša Đorđević - Edi. To je konačno odlučeno posle prvog nastupa u novoj postavi, na trećoj Rok Pokret Bini, 19.03.2016., u Domu omladine u Vršcu, gde je bend odlično funkcionisao i zvučao kao trio. Patrias je tako, u relativno kratkom periodu, uspešno rešio jedan od najtežih problema u radu grupe koji se do sada pojavio - iznenadni gubitak vokala. Od danas, postava Patriasa je: Saša Đorđević (vokal i bas), Darije Dejanović (gitara) i Nenad Đorđević (bubanj).

PATRIAS I JON SOTI OBJAVILI PESMU

Posle uspešne novembarske mini-turneje koju su zajedničkim snagama organizovali bendovi Floating Worlds (Grčka), Overcrown (Italija) i Patrias, a tokom koje su odsvirali četiri sjajna koncerta (Beograd, Požarevac, Niš i Smederevo), pevač grčkog benda, Jon Soti, došao je na ideju da snimi englesku verziju balade "Zrno večnosti". Od ideje do realizacije put je bio kratak, pa je već početkom januara, u smederevskom studiju "Paradox", snimljena nova verzija pesme - Piece Of Eternity, i prateći video. U njemu se pojavljuje samo Jon, budući da je bend prošle godine objavio spot za srpsku verziju pesme, koja će se kao bonus naći na drugom albumu "Imperator"  koji uskoro treba da bude objavljen. 
 

PATRIAS NASTAVLJA KAO TRIO

Dosadašnji pevač, Nemanja Plazinić, odlučio je da se, zbog privatnih razloga, posle jednog objavljenog i jednog snimljenog albuma, povuče iz rada benda. Patrias se zahvaljuje Nemanji na doprinosu i energiji koju je dao bendu tokom dve izvanredne godine koje je proveo u grupi. Patrias traži novog pevača, a dok se upražnjeno mesto ne popuni, nastupaće kao instrumentalni trio. Prvi koncert u ovakvoj postavi bend će imati u klubu "Kuglaš" u Beogradu, 19.02.2016. godine.

NOVA INVAZIJA - U POŽAREVCU

U subotu, 17.10.2015. godine, od 22:00 do 01:00 h, Invasion From The East, renomirani "pokretni" festival koji godinama organizuje izdavačka kuća Miner Records, prvi put će biti održan u Požarevcu, u izvanrednom ambijentu kluba "KB". Nastupiće Grobdanište (death metal/grindcore, Požarevac), Orest (heavy metal, Beograd), Putrid Blood (thrash/hardcore/black metal, Šid) i Patrias (heavy metal, Smederevo).
 

NOVEMBER REIGN TOUR 2015 U SRBIJI

Italijanski symphonic metal bend Overcrown, grčki melodic progressive metal bend Floating Worlds i smederevski Patrias organizuju u novembru ove godine mini turneju po Srbiji, pod nazivom November Reign Tour. Gradovi odabrani za koncerte na turneji su:
05.11., četvrtak - Beograd, klub "Sioux",
06.11., petak - Požarevac, klub "KB",
07.11., subota - Niš, klub "Black Stage", i
08.11., nedelja - Smederevo, klub "Arhangel".

 

PATRIAS NA ROK POKRET BINI

Prvi u seriji mini-festivala koje Rok Pokret priprema pod nazivom "Rok Pokret Bina" biće organizovan 04. i 05. septembra ove godine, u kultnom požarevačkom klubu "KB". Prvog dana nastupaće strani bendovi Nuclear (Čile), NervoChaos (Brazil) i Bloodlost (Švajcarska), a drugog smederevski Patrias, Madvro i Upitaj prah, uz domaći Transfer blama i negotinski Hurleur.

PATRIAS OBJAVLJUJE PRVI SPOT

Patrias će 31.08.2015. godine objaviti novu pesmu i video spot. Radi se o pesmi "Zrno večnosti", za koju je tekst napisao Saša Đorđević, a muziku Darije Dejanović. Aranžman je, kao i uvek, delo čitavog benda. Pesma i spot snimljeni su u studiju "Paradox" u Smederevu, a snimatelj i producent je Srđan Branković.

Momci iz benda za sajt govore o ovoj pesmi.

- Kako je nastala pesma?
Darije: Muzičku osnovu sam napravio još kao srednjoškolac, sa 16 godina. Nedavno sam je "iskopao" iz foldera i odsvirao na probi. Svima je odmah "legla", i tako je počelo. Onda je Roki napravio liniju pevanja, Edi je napisao tekst, sklopili smo sve, otišli u studio...

- O čemu govori "Zrno večnosti", kakva je poruka?
Saša: "Blago onom ko dovijek živi, imao se rašta i roditi!", napisao je Njegoš davno. To je poenta. Pesma je posvećena muzičarima i drugim umetnicima, svim kreativnim ljudima koji stvaraju dela kroz koja mogu da žive i posle smrti, koji se ne mire sa prolaznošću života. Eto, nedavno nas je, nažalost, napustio Boris iz Smaka, ali nam je ostavio svoje pesme, svoj glas, i živeće tu sa nama i u nama, a i posle nas.

- Da li je ovo prvi singl sa drugog albuma?
Nenad: Ne, ovo je pesma za sebe, balada koja treba da ima svoj život, nezavisno od drugog albuma koji ćemo snimiti uskoro. Možda će se naći na albumu kao bonus, o tome ćemo odluku doneti naknadno.

- Kakva su vam očekivanja u vezi sa ovom baladom?
Nemanja: Nadamo se da će ljudi prihvatiti pesmu, slušati je i shvatiti njenu poruku. Možda će nekoga i pokrenuti na stvaranje, što bi bilo jako lepo.
 

PATRIAS NA INVAZIJI U NIŠU

U petak, 28.08.2015., u kultnom niškom klubu "Black Stage", biće održan jubilarni 20. festival "Invasion From The East", koji organizuje renomirana izdavačka kuća Miner Records. Invaziju na Niš izvršiće Patrias, Kymera, Chaosium, Bethor i Language Sex Violence.

Invasion From The East u Velikoj Plani

U petak, 31.07.2015. godine, u klubu "DRUM" u Velikoj Plani, biće održan još jedan u nizu festivala Invasion From
The East, koji godinama širom Srbije uspešno organizuje izdavačka kuća Miner Records. Ovog puta nastupiće bendovi
Aurium, Chaosium, Scaffold, Kolaps, Patrias i Valgora. Satnica nastupa bendova prikazana je na fotografiji.
Budući da Patrias u sredu, 29.07., u 11:00 časova, ima ranije zakazano gostovanje na TV Plana, deo emisije i
razgovora sa domaćinom, Lavom Davidovičem, biće posvećen predstojećem festivalu. Bend će predstavljati Darije
Dejanović, Nemanja Plazinić i Saša Đorđević.
U sali Doma kulture u Starom Selu, dana 30.07.2015. godine, od 20:00 časova, u organizaciji Miner Recordsa, biće
održana tribina posvećena srpskoj rok sceni, a gost i predstavnik muzičara na tribini biće basista Patriasa, Saša Đorđević.

PATRIAS I ENDAMAGED U SMEDEREVU

U subotu, 25.07.2015. godine, smederevski klub "Arhangel" i Patrias, u saradnji sa promoterima "Stage to stage"
i "Hammer and tongs", biće ponovo domaćini muzičarima iz inostranstva. Ovog puta se radi o italijanskom bendu
Endamaged, iz Rima, koji svira old school heavy metal, beskompromisno i tehnički veoma raznovrsno.

PATRIAS UNPLUGED 27. JUNA


Patrias će u subotu, 27. juna, od 22:30 časova, održati samostalni unplugged nastup u Smederevu, u
klubu "Arhangel". Na programu će biti kompletan repertoar koji bend izvodi, ali u drugačijem aranžmanu.
Na kraju večeri, biće predstavljena nova pesma, koja će uskoro biti snimljena u studiju "Paradox".