Menu

Biografija

Grupa je osnovana oktobra 2005. godine, u Smederevu. Osnivači su Saša Đorđević - Edi, basista, Milan Đorđević - Nemac, njegov brat, gitarista, i Nenad Đorđević - Šone, bubnjar. Na prvim probama svirali su domaće i strane rok i metal hitove, ali su vrlo brzo rešili da rade autorsku muziku. Na Edijev predlog, bend je dobio ime Patria, što na latinskom znači otadžbina, domovina.

Tokom godina, kroz bend je prošlo dosta ljudi, koji su ostavili manje ili više traga, ali postava nikada nije bila kompletna. Od 2010. do jeseni 2013. godine nastupila je pauza u radu benda, jer su u postavi u jednom trenutku ostali samo Edi i Šone, a drugi članovi su se povukli zbog drugih obaveza.

Krajem 2012. godine, spletom okolnosti, Darije Dejanović - daki, gitarista, i Šone su počeli da sviraju zajedno u jednom treš metal bendu čija su druga dva člana bila iz Beograda. Ta razdvojenost je prouzrokovala mnogo problema u organizaciji rada, priča se razvodnila i u leto 2013. godine stigla do kraja. Tada su njih dvojica pozvali Edija i Patria je počela ponovo da radi. Prva proba je održana 26. septembra i odmah se osetila hemiju koja je potrebna da bi bend bio ono što treba da bude, a nove pesme su se nizale kao na traci, delom od starih ideja, a delom od novih koje je doneo Daki.

Već 26.10.2013., posle samo četiri probe, bend je prvi put stupio na scenu, kao predgrupa bendu Greed iz Smedereva, na zatvaranju smederevskog kluba „Dok Holidej“. Svirali su četiri autorske pesme, instrumentalno, i odlično prošli kod ljudi koji su bili na koncertu, što im je dalo dodatnu energiju.

U novembru iste godine ušli su u studio „Paradox“ u Smederevu i počeli snimanje albuma sa prijateljem, snimateljem i producentom Srđanom Brankovićem. Ubrzo, bendu se priključio i pevač, Nemanja Plazinić - Roki, čime je postava kompletirana i u tom sastavu radi i danas. Snimanje albuma je završeno u februaru 2014. godine, mastering i omot u aprilu, a album je 20. oktobra na CD-u objavila srpska diskografska kuća „Miner records“. Album  se zove „Put“ i ima osam pesama, od kojih je jedna instrumental.

Tokom snimanja albuma, članovi benda su videli da postoje bar još tri istoimena benda (u Brazilu, Španiji i Hrvatskoj), i rešili su da na ime dodaju slovo „S“, kao Srbija, tako da, uz malu igru reči, ime znači PATRIAS(rbija).

Početkom 2016. godine, pevač Nemanja Plazinić je bio prinuđen da napusti bend zbog privatnih razloga. U martu iste godine, bend je odlučio da karijeru nastavi kao trio, a ulogu pevača preuzeo je Saša Đorđević.

Ovaj bend svira isključivo autorsku muziku, a tekstovi pesama su na srpskom jeziku. Momci iz benda smatraju da njihov stil ne može da se svrsta u neku određenu podvrstu metala, jer u njihovom zvuku ima raznih uticaja, od old school metala, preko thrash, doom i death metala. To čini baš neobičnu kombinaciju sa Rokijevim jasnim vokalom.